2013. május 28., kedd

A top 3 kedvenc könyvem

"Egy szép regény, amelyet egykor gyönyörrel olvastunk, megér annyit legalább, mint egy szép emlék." - Mikszáth Kálmán


Az olvasás az a tevékenység, ami sokáig egyáltalán nem tudta felkelteni az érdeklődésemet, és ez nagy hiba is volt. Az ember intelligenciája, és az általa elolvasott könyvek száma egyenes arányosságban van, ezt megtanultam azóta, mióta rászántam magam az első könyveimre. Ez van, ez egy olyan dolog, ami semmivel nem helyettesíthető, és sok mindenből marad ki az, aki nem tapasztalja meg.
Bár nem szeretem a „mi a kedvenc filmed/könyved/zenéd?” típusú kérdéseket, mert nem lehet jó választ adni rájuk, viszont mivel az olvasást nem régiben kezdtem el űzni, így egy top 3-mas listát megpróbáltam összeállítani azon kevés írások közül, amit valaha olvastam. Nem tenném sorrendbe őket, mert a maguk műfajában mindegyik kiváló alkotás.


 J. R. R. Tolkien: A Hobbit

„Élt egyszer egy földbe vájt üregben egy hobbit. De nem ám amolyan kellemetlen, piszkos, nyirkos üregben, amely tele van gilisztadarabkákkal, és undorító a szaga, és nem is száraz, csupasz, homokos üregben, ahol nincs mire ülni és nincs mit enni: hobbitüregben élt, márpedig az maga a kényelem.”
A Hobbitot ha nagyon röviden kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy egy jól átgondolt gyerekmese
. Telis-tele van varázslatos dolgokkal, olyanokkal amik egyszerűen nem szabnak határt az ember képzelőerejének. Végtelenül szerethető, tanulságos, jó hangulatú regény, amiben megvan a játékosság, de elég intelligens ahhoz, hogy bárkinek élvezhető legyen. Az élményre pedig még egy lapáttal rátettek a könyvhöz mellékelt térképek. Minden olvasónak ajánlom.



Stephen King: Blaze

Egy példátlan író nem mindennapi krimi története. Vegyük az alapot. Adott egy gyermekkorában rengeteget bántalmazott, és ennek hatására sérült elméjű, skizofrén bűnöző, aki legújabb terve alkalmából elrabol egy ártatlan csecsemőt, hogy felhasználja azt pénzszerzésre. Hogy mit lehet ebből kihozni? Nos, baromi sokat. A történet során megismerjük főszereplőnk múltját, érzéseit, az emberekhez való viszonyát, és idővel rámutat a film, mekkora hibát követünk el, ha első látásra ítélünk meg embereket. Szívfacsaró történet egy ember keserű sorsáról, aki önszándékán kívül mindenkit maga ellen fordított, miközben a szíve nagyon is a helyén van. Nem csak krimi kedvelőknek ajánlott!

Stephen King: Coloradói Kölyök

Újabb bűnügyi regény King-től, amely ezúttal teljesen más szemszögből közelíti meg a dolgokat, mint a fenti írás. Egy réges-rég elfeledett halálesetről számol be a könyv, amivel két idős újságírón kívül már senki nem foglalkozik. A történet szerint évtizedekkel korábban egy titokzatos coloradói férfi holttestét találták meg a tengerparton, Maine államban, elhalálozásának oka pedig nagyon homályos. Többet nem írnék le, mert rengeteg dolgot nem szabad lelőnöm a könyvvel kapcsolatban. Remekül ütemezett több szálon futó cselekmény, és az egész varázsa abban rejlik, hogy King hihetetlenül jól adagolja az információkat az olvasónak, ami miatt nagyon nehéz letenni a könyvet. Csakis a bűnügyi regények kedvelőinek ajánlanám, mert ez bizony kőkemény krimi, folyamatos agytornáztatással, és egy igen szokatlan befejezéssel. 

5 megjegyzés:

  1. Remélem lassan már azért lesz bátorságod a hosszabb Kingekhez is. (Csak mert a rövidebbekből kb. ki is fogytál nála... :D)

    Hm, érdekes, hogy micsoda szenzáció most a készülő (ill. lassan kiadás alá kerülő) Joyland kapcsán, hogy krimi, gyakorlatilag úgy emlegetik, hogy kipróbálja magát a műfajban, holott itt van kapásból két példa a munkásságából, ami szintén olyasmi. :) Persze, nem hagyományos krimik, de szinte biztos vagyok benne, hogy a Joyland krimijére is 'ráteszi majd a kézjegyét'. :)

    Jah, és a Colorado Kiddel azért vigyázzanak bűnügyi regények kedvelői, mert ha az a kedvenc műfajok, akkor a befejezést jó eséllyel utálni fogják. :D

    VálaszTörlés
  2. Na jah, itt azért már bebizonyította, hogy ért a krimihez. :)
    Igen, a vége kissé összezavaró volt, de nekem pont így tetszett, mert a krimi tipikusan olyan műfaj amit a legtöbb esetben tudni lehet, hogy fog végződni. :D Erre pedig egyáltalán nem számítottam végül is... :)
    Amúgy szívesen nekikezdenék most már egy hosszasabb regényének is. :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a Colorado Kid esetében talán azt tudnám mondani, hogy amíg az átlag (ismétlem - átlag -) krimi esetében a könyvek utolsó harmadában jönnek az eget rengető csavarok (ha jönnek), addig itt egy folytonos "ki nem mondott" légkör uralkodik.

    De nem is mondanék többet, mert marha nehéz erről a rövidke történetről úgy beszélni, hogy ne lőjön le semmit az ember. :D

    Kiváló bejegyzés Greg!

    VálaszTörlés
  4. Mindenesetre aki King "a megtett út a fontos, nem a végcél" filozófiájával azonosulni tud, annak nem lesz zavaró. És a megtett út a két öregemberrel abszolút megérte; hatalmas figurákat sikerült velük alkotnia a mesternek, szokás szerint. :)

    VálaszTörlés